Przejdź do treści

Warsztaty kulinarno-sensoryczne

11 grudnia, na warsztatach Zdrowego Żywienia – Dzieciaki Zdrowo Smakują – przedszkolaki zobaczyły różnicę między prawdziwą gorzką czekoladą, a czymś co ją udaje -„Kinder”.

Wszystkie 3 punkty zdobyła GORZKA CZEKOLADA:
1) ma mniej składników
2) ma 70 % kakao, a Kinder tylko 13 %
3) ma 30 g cukru, gdzie Kinder miała 53.3 g!
Dzieci miały okazję dotknąć ziaren kakaowca i dowiedzieć się, że kakao rośnie na drzewie. Teraz już wiedzą co warto wybrać. Zadbajmy wspólnie o zdrowie naszych dzieci!

Potem pod nadzorem pani prowadzącej dzieci przygotowały pralinki świąteczne, które „posłodziły” suszonymi morelami.
Wszystkim tak bardzo smakowało, że trzeba było dorabiać masę, aby starczyło na kolejne dokładki! 

FOTO

Przejdź do treści