Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Na początku października dzieci z grupy Biedronek brały udział w jesiennych zajęciach kulinarnych. Głównymi składnikami wykorzystanymi do wykonania potraw były oczywiście warzywa. Przedszkolaki poznawały właściwości warzyw, sposób w jaki rosną, dowiadywały się, które warzywa możemy jeść na surowo oraz do jakich potraw możemy poszczególne warzywa wykorzystać. Dzieci miały okazje przygotować marchewkowe babeczki. Dzielnie tarły marchewkę na tarce oraz bardzo chętnie jej próbowały. Następnie, zgodnie z przepisem odmierzały ilość poszczególnych składników. Przesypywanie, mieszanie, rozbijanie, nakładanie, wszystkie te czynności nasi dzielni kucharze wykonywali samodzielnie.

Kolejnym popisowym daniem była sałatka warzywna, w tym przypadku przedszkolaki miały szanse porównać warzywa surowe i warzywa gotowane. Największym wyzwaniem było krojenie, ale nasze przedszkolaki świetnie sobie z tym poradziły. Smakowanie pokrojonych warzyw również szło im wyśmienicie. Już nie możemy się doczekać kolejnych przygotowanych przez dzieci pyszności.

FOTO

Kalendarz

Zobacz także